דלג לתוכן העמוד (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2) דלג לתפריט (מקש קיצור 3) דלג לדף הבית (מקש קיצור 4)

ירקות מצליבים: מי אתם?

תמונה גרסת הדפסה

אילו ויטמינים ומינרלים יש בירקות ממשפחת המצליבים בשפע מטורף, למה הם עושים לנו בלגן במעיים ואיך אפשר לאכול מהם בלי להרגיש נפוחים?

"תסיים לאכול את הירוקים שלך", אומרת האמא בסרטים אמריקנים. זו כבר ממש קלישאה, אבל כדרכן של אלה, המקור והבסיס שלה היא אמת אבסולוטית: ירקות ירוקים טובים לנו לבריאות ועל אחת כמה וכמה אלה ששייכים למשפחת המצליבים.

 

ירוק עולה

בירקות ירוקים יש שפע של כלורופיל, חומר הצבע הירוק. כלורופיל משפר את הובלת החמצן בדם ואת האנרגיה בגוף, מסייע בהעלאת רמת ההמוגלובין (ברזל), נחשב כנוגד חמצון ולכן מונע מחלות. בנוסף, בירקות הירוקים יש גם לוטאין (נוגד חמצון שמסייע בשמירה על בריאות העיניים), ברזל, מגנזיום וחומצה פולית. בקיצור, בית מרקחת שלם.

חלק ניכר מן הירקות הירוקים שייכים למשפחת המצליבים. זוהי משפחה גדולה שמונה כ-350 סוגים ומעל 3,500 מינים, והיא נחשבת לאחת ממשפחות הירקות העתיקות ביותר. כ-20 סוגי ירקות מהמשפחה הזו ראויים למאכל אדם וגם זה לא מעט. מעבר להיותם ירוקים – יש בהם ששייכים גם לקבוצת הלבנים - ירקות ממשפחת המצליבים עשירים מאוד בכל  הרכיבים התזונתיים שיש: נוגדי חמצון מסוג של קרוטנואידים, פוליפנולים, ויטמינים כמו C ו-A, מינרלים, כגון סידן, אבץ, אשלגן וברזל ושפע של סיבים תזונתיים. ולכן, תמצאו רבים מהם מככבים ברשימת הסופר פודס.

 

משפחה שכן בוחרים

אז מיהם חברי משפחת המצליבים? הנה הרשימה המלאה:

  • כרוב, על סוגיו השונים: ירוק, סגול, ניצנים, מסולסל, סיני וקייל
  • כרובית
  • ברוקולי
  • קולרבי
  • לפת
  • צנון
  • צנונית
  • גרגר נחלים
  • רוקט

בדומה לכל המשפחות הכי טובות, גם משפחת המצליבים עושה בלגן ומעוררת מהומות. אנחנו מתכוונים כמובן לתוצרי הלוואי הידוע והלא נעים שנוצרים באכילת ירקות ממשפחת המצליבים: גזים ונפיחות. 

גזים ונפיחות הן תופעה טבעית ונורמלית, אלא שמדובר במכה לא נעימה, ולא רק בגלל חוסר הנוחות בבטן שהם גורמים, אלא גם בגלל הריחות שמתלווים לכך. מרבית הגזים שנוצרים במערכת העיכול, נוצרים במעי הגס, כתוצאה של פירוק מזון.

 

עכשיו נסביר: כדי לעכל מזון אנחנו זקוקים לאנזימים שונים. יש לנו בגוף כ-3,000 סוגי אנזימים, את חלקם הגוף שלנו יודע לייצר בעצמו, אחרים נכנסים למערכת העיכול בסוגי מזון שונים אלא שלרבים מאתנו חסרים אנזימים מסוימים, וגם זו תופעה טבעית. כשמזון אינו מתעכל בשלמותו, כתוצאה של חסר באנזימים מסוימים, הוא מגיע למעי הגס ושם עובר פירוק על ידי חיידקי המעיים, החיידקים הטובים. גזים הם תוצר הלוואי של הפירוק הזה.

ירקות מצליבים מכילים סוג של סוכר שנקרא רפינוז שלרבים מאתנו חסר האנזים שמפרק אותו. החיידקים הטובים, לעומת זאת, מתים עליו והמשך ברור, לא?

 

מה עושים?

ובכן, נתחיל במה לא עושים: לא מוותרים על אכילת מצליבים, וכל המרבה – הרי זה משובח. הם בריאים, הם איכותיים, כמו שכבר אמרנו – עמוסים ברכיבים תזונתיים נפלאים, ואפשר לאכול מהם טריים בסלט או לשלב אותם בתבשילים.

ומה בנוגע לנפיחות ולגזים?  ובכן, ישנם כמה פתרונות:

  1. משתמשים באנזימי עיכול, תכשירים שנמכרים בבתי המרקחת, בתי הטבע ורשתות הפארמים.
  2. מרבים באכילת מזון מותסס ופרוביוטי, כמו יוגורט וכרוב כבוש, שיגבירו את כמות החיידקים הטובים במעיים ויעזרו לזרז את תהליך העיכול.
  3. נוטלים תכשירים פרוביוטיים.
  4. מתמודדים. בסופו של יום, מדובר בסך הכל באוויר "ריחני".

התוכן מעלה אינו בגדר המלצה רפואית, עצה או חוות דעת ואינו מהווה תחליף כזה או אחר להתייעצות מקצועית. בכל עניין רפואי או חשד לעניין רפואי יש לפנות לאנשים המוסמכים לכך, ואין להסתמך על האתר ועל המידע המצוי בו.

אולי יעניין אותך גם

לא כדאי לפספס