ללא גלוטן: בראוניז שוקולד וקוקוס
דלג לתוכן העמוד (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2) דלג לתפריט (מקש קיצור 3) דלג לדף הבית (מקש קיצור 4)

ללא גלוטן: בראוניז שוקולד וקוקוס

תמונה גרסת הדפסה

נועה משתפת בתובנות טעימות ומתכון מנצח ללא גלוטן

"אני לא חולה בצליאק, אני לא סובל מצליאק, פשוט יש לי צליאק", אמר לי אלעד זוהר – בן זוגי להנחיית תוכנית הבוקר – בפעם הראשונה שהבנתי שהוא וגלוטן זה לא. המשפט הזה חרוט לי כה עמוק בתודעה, שהיום לפני שאלעד מתקן אחרים אני קופצת בראש ומשלימה את המשפט. זו דרך מופלאה בעייני להסתכל על העולם: "אני לא חולה, פשוט יש לי".

בתור עיתונאית אוכל, המונח "אוכל ללא גלוטן" נראה לי הפסד כה גדול שאיך יכול להיות שאנשים לא סובלים ממנו. אבל אלעד, שגילו לו את הצליאק בגיל מאוחר יחסית, לקח הלימון והפך אותו ללימונדה (ללא גלוטן). הוא לימד אותי, בשלוש השנים שאנחנו עובדים יחד, שזו לא מחלה והוא לא סובל – הוא פשוט מתנהל אחרת. בודק, קורא את האריזה האחורית של מצרכים, שואל תמיד; ובלי לשים לב הוא גם לימד אותי להסתכל על הדברים אחרת. 

אם עד היום ראיתי את המונח "ללא גלוטן" במשקפיים שצבעו אותו כטרנד של בתי קפה ומסעדות שמתחנפים ללקוחות של דיאטנים ותזונאים; היום אני רואה את המציאות באור שונה. לא פעם יוצא לנו לראיין בתוכנית הבוקר הורים לילדים שסובלים מהצקות על היותם שונים. והיום, בישראל של שנת 2019, להיות שונה כולל גם התמודדות עם צליאק. דמיינו מה זה להיות ילד בגן או בבית הספר היסודי שלא יכול לאכול עוגת יום הולדת במסיבה. לא מעט הורים לילדים ללא צליאק בוחרים במודע לא להתיישר עם הקו הכיתתי, ומבקשים מהורי הילד "האחר" להכין לו עוגה מיוחדת. 

אם תוסיפו למרואיינים האלה, שליבי יוצא אליהם כל פעם מחדש, גם רופאים שמגיעים אלינו עם מחקרים שאומרים: "מי שאין לו צליאק לא צריך להוריד את הגלוטן", קיבלתם מפה מעניינת: מצד אחד מחלה שיחסי הציבור שלה נוסקים והעניין סביבה גובר לרמה שיש יום מודעות בינלאומי עם שמה, ומהצד השני טרנד בריאותי שאנשים מאמצים באופן לא נבון. כך או כך, מדהים לראות איך מחלה שאף אחד לא ידע על קיומה, הפכה בחמש השנים האחרונות לאחד המצבים הפיזיים היותר מדוברים בארץ ובעולם. 

אם בעבר אנשים עם צליאק היו הולכים למסעדות אתיופיות, שם נפוץ מאוד קמח הטף, או למסעדות מקסיקניות השופעות בקמח תירס כדי לאכול – היום ניתן למצוא הרבה יותר בקלות מאכלים ללא גלוטן בכל מסעדה או בית קפה. רק לפני חצי שנה נפתחה "בליקמח" (הטעות במקור) המאפייה הראשונה בארץ למאפים ללא גלוטן. בין בלוגרי האוכל הרבים תוכלו למצוא גם את דביר בר, איש סושיאל בעברו, שהקים אתר מדהים בשם Wheat Out שכולו שיר הלל למתכונים ללא גלוטן והמלצות איפה אפשר לאכול ברחבי הארץ ולא לשבור את הראש. 

היום הרבה יותר קל להתמצא, לבשל, לאכול ולחיות עם המחלה מאשר בעבר. לכן אני שמחה לאפות ביום הזה בראוניז ללא גלוטן (מתכון מושלם של רחלי קרוט, גם היא מנבחרת Green) לכבוד אלעד, ולכבוד כל הילדים שחיים וגדלים עם הצליאק:

קוביות בראוניז שוקולד עם קוקוס וטראלפס שוקולד – ללא קמח וללא מוצרי חלב

מצרכים לבראוניז (תבנית בגודל 20X20):

300 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
90 גרם שמן קוקוס (או 100 גרם חמאה לגרסה חלבית)
150 גרם (3/4 כוס) סוכר לבן
3 ביצים L או XL
35 גרם (1/3 כוס) קקאו איכותי
35 גרם (1/3 כוס) קורנפלור

לשכבת קוקוס:

1 ביצה XL
100 גרם (1/2 כוס) סוכר לבן
1 כפית תמצית וניל איכותית
50 גרם (2 כפות גדושות) שמן קוקוס, מומס
2/3 כוס קוקוס לבן

לשכבת טראפלס שוקולד:

120 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
130 גרם (1/3 קופסה) קרם קוקוס

אופן הכנה:

1. בקערה בינונית שמתאימה למיקרו שמים שוקולד ושמן קוקוס וממיסים. מערבבים עד שנוצר רוטב מבריק.
2. מוסיפים סוכר לבן וטורפים.
3. מוסיפים ביצים, בכל פעם אחת, וטורפים אחרי כל הוספה.
4. מוסיפים קקאו וקורנפלור ומערבבים עד שהם נטמעים בבלילה.
5. מעבירים לתבנית בגודל 20X20, משומנת או עם נייר אפייה בתחתית.
6. מכינים את שכבות הקוקוס: מערבבים את כל המצרכים בקערה.
7. משטחים את הקוקוס על הבראוניז בזהירות, עדיף עם כף, כך שתיווצר לכם שכבה דקה על הבראוניז. זה בסדר אם זה קצת נמרח אבל נסו לעשות את זה בעדינות ולאט וזה יסתדר.
8. אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך 35 דקות או עד שהחלק העליון של הקוקוס זהוב והשוליים יציבים. מצננים בחוץ.
9. מכינים את שכבת הטראפלס: ממיסים בקערה שמתאימה למיקרו את השוקולד והקרם קוקוס ומערבבים היטב עד שנוצר רוטב חלק.
10. שופכים את הגאנש על הקוקוס בתבנית ומיישרים עם סכין או כף.
11. מעבירים למקרר לשעתיים לפחות ורק אז חותכים לקוביות ומגישים (שומרים ומגישים קר מהמקרר).

הערות ושדרוגים
– במקום שוקולד מריר בשכבת טראפלס אפשר לשים שוקולד חלב.
– אפשר לוותר על שכבת הקוקוס ולשים מעל רק את שכבת הטראפלס. יצא מושלם.
– הבראוניז האלה מהממים גם כעוגה נמוכה שמכינים בתבנית 20 ס”מ. מעל אפשר לזלף קצפת ולפזר תותים.

 

שיהיה יום מתוק ונהדר, גם ללא גלוטן!

 

צילום: רחלי קרוט

עוד

לא כדאי לפספס