כל מה שצריך לדעת בשביל להכין קציצות מושלמות - מגזין שופרסל
דלג לתוכן העמוד (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2) דלג לתפריט (מקש קיצור 3) דלג לדף הבית (מקש קיצור 4)

כל מה שצריך לדעת בשביל להכין קציצות מושלמות

תמונה גרסת הדפסה

כל מה שצריך לדעת בשביל להכין קציצות מושלמות

עם כל המאכלים והמתכונים שצצים חדשות לבקרים יש מאכל אחד שנדמה כי לגביו אין כל מחלוקת. הוא אהוב על קטנטנים ועל מבוגרים כאחד וקשה לחשוב על מישהו שיסרב לקציצה שמנמנה ודחוסה באלפי טעמים, ובעיקר כשהיא חמה וטרייה ישר מהסיר.

סוד קסמה הוא באפשרויות הרבות שניתן ליצור ממנה, שהרי ניתן להכין מנת קציצות לתפארת בכל כך הרבה סגנונות, כל שמי שלא יאהב אותה בצורת בישול אחת, ימצא אותה נהדרת בסגנון אחר. מי שקצרה ידו בזמן יוכל להכין אותה בערבוב אחד מהיר והתוצאה לא תהיה פחות טובה מזו שטרחו עליה עם עשבי תיבול מיוחדים ורטבים מושקעים.

אז עם רוטב, בלי רוטב, מטוגנת או אפויה בתנור, הנה לכם כמה כללים פשוטים שילמדו אתכם להכין את הקציצה המושלמת:

תמונה של קציצות עם רוטב במחבת

הבשר – 

בעיקרון מקילו בשר יוצאות כ-20 קציצות בגודל בינוני. הבשר שממנו מכינים את הקציצות יכול להיות כל סוג בשר טחון. בקר (מיושן או טרי), הודו, עוף או כבש כשהאחרון הוא הפחות פופולרי בשימוש היומיומי.

ניתן להשתמש רק בסוג אחד של בשר או לערבב שני סוגים יחד. במידה ורוצים לשלב עדיף לעשות זאת עם לא יותר משני סוגים, צריך להחליט את איזה מהם רוצים כדומיננטי ולהשתמש ב-700 גרם ממנו וב-300 גרם מהשני. במקרה של בשר כבש טחון שטעמו חזק מאד, רצוי להשתמש בו יחד עם בשר בקר בלבד ובכמות קטנה יותר אפילו, 150-200 גרם יספיקו.

הלחם – 

בכדי שהקציצה תהפוך ליותר תפוחה ואוורירית אנו מוסיפים לה לחם או פירורי לחם. בפסח כמובן שניתן להוסיף פירורי קמח מצה. כמות פירורי הלחם שמוסיפים לקילו בשר היא 2-3 כפות, וגם זאת בהתחשב בתוצאה הסופית לאחר הלישה. באם התערובת נראית רטובה או רכה מדי, ניתן להוסיף עוד כף.

אם בחרתם ממש להשקיע, לכו על שתי פרוסות עבות של לחם לבן מאתמול. השרו אותם במים, סחטו היטב והוסיפו לתערובת במקום פירורי הלחם. המרקם שמתקבל הוא נפלא ביותר.

הביצה – 

תפקיד הביצה בקציצות הוא לקשור את התערובת ולמנוע התפוררות. זה בעצם מה שהופך את כל המרכיבים ליחידה אחת. לכמות כזו של בשר מספיקות בדרך כלל 2-3 ביצים. לבשר עוף והודו שהוא דביק יותר דרושות פחות ביצים מבשר בקר טחון, וההמלצה היא להוסיף בהתחלה 2 ביצים ואת הלחם, ורק לאחר הלישה לחוש את התערובת. אם היא יבשה מדי ניתן להוסיף ביצה. אם היא רטובה מדי אז להוסיף פירורי לחם.

תמונה של קציצות במחבת לפני הבישול

התבלינים – 

לממהרים ולספונטניים, ניתן לתבל את הקציצות רק בתבלינים כמלח, פלפל ופפריקה שתמיד יש בבית.
עוד תבלינים שמשתלבים מצוין בטעם הם: ראס אל חנות שזו תערובת מרוקאית מיוחדת לקציצות, קמצוץ קינמון שיוסיף גם הוא טעם נהדר, אבקת שום, פתיתי בצל מיובשים ומעט כורכום שישתלב נהדר אף הוא. אפשר להוסיף כל אחד מהתבלינים הללו בתוספת למלח או את כולם יחד, אך כמובן במינון הנכון – קצת מכל דבר. כמובן שאם יש תבלין אחר שאתם מאד אוהבים ניתן להוסיף גם אותו, אך חישבו קודם לכן אם הוא לא דומיננטי מדי. במידה וכן, שימו רק אותו עם קצת מלח ואל תערבבו עם טעמים אחרים.

התוספות – 

את הקציצות ניתן להכין עם ובלי תוספות, אך לקציצות ממש טעימות ומושקעות תמיד כדאי להוסיף בצל קצוץ דק דק או מגורד, שום כתוש וכמובן פטרוזיליה. אם אתם אוהבים כוסברה, תוסיפו אותה קצוצה ותגלו שהיא עושה להם טוב. בא לכם להתפרע? נסו להוסיף חופן חמוציות לתערובת, אגוזים קצוצים או צנוברים.

קציצה היא הזדמנות נהדרת להוסיף גם ירקות לארוחה, ובמיוחד כשמדובר בילדים שלא אוהבים לאכול אותם במצבם הטבעי. אפשר להוסיף לתערובת גזר, קישואים, כרובית, תפוחי אדמה, בטטה ובעצם כל ירק אחר שאתם אוהבים, כשהם מבושלים ומעוכים לפירה או מגורדים דק. הירקות יוסיפו ערכים תזונתיים לקציצה וכמובן המון טעם.

ההכנה – 

את הקציצות ניתן להכין בטיגון, בבישול או באפיה. הסדר לא מקרי – החל מהטעים והמשמין ביותר ועד לגרסה הדיאטטית ביותר אך גם הפחות מוצלחת לטעמי.
אם בא לכם ממש להשקיע רפדו את הקציצה בפירורי לחם לפני ההכנה. הדבר מקנה לה ציפוי קראנצ'י וטעים.

בטיגון – 

יש לחמם שמן בגובה של כס"מ (לא יותר) ולהכניס את הקציצות אל השמן החם. ברגע שהקציצות מזהיבות בצדן האחד יש להפוך אותן בזהירות. בשלב זה רצוי גם להנמיך את עוצמת האש בכדי שהקציצות יתבשלו היטב מבפנים ולא יישרפו רק מבחוץ.
את הקציצה המטוגנת ניתן לאכול כמו שהיא, או להוסיף אותה כמובן לתוך רוטב.

בבישול – 

מכניסים את הקציצות אל הרוטב לאחר שהוא כבר רתח. יש להוסיף את הקציצות בזו אחר זו בזהירות ולא לדחוס יותר מדי את הסיר בכדי שלא יתפרקו. טיפ חשוב מאד הוא לא להתפתות לערבב את הקציצות לפני שהן מתבשלות לפחות עשרים דקות ומתייצבות. ערבוב שלהן כשהן עוד רכות יהפוך את הסיר לרוטב בולונז…

מה שכן ניתן לעשות הוא לנער בעדינות את הסיר תוך אחיזה בשתי הידיות שלו, כדי לגרום לקציצות למצוא את מקומן בתוך הרוטב. מדי פעם ניתן לנער שוב בעדינות את הסיר לשם ערבוב.

תמונה של קציצות מוכנות בקערה

הרוטב – 

רוטב עגבניות בסיסי כמו לפסטה הוא הפופולרי והאהוב ביותר. אין צורך לתבל את הרוטב מעבר למלח פלפל ופפריקה מכיוון שהקציצות המתבשלות מעבירות לו את טעמן.

אל הרוטב האדום ניתן להוסיף גם לקט של אפונה וגזר קפואים, תפוחי אדמה, שעועית ירוקה, במיה ועוד כהנה וכהנה ירקות לפי טעמכם.

אין רסק עגבניות בבית? אלתרו רוטב של מים עם אבקת מרק וכורכום. קצת מלח וקינמון ואין לכם מושג איזה קציצות טעימות מתקבלות בתוך הרוטב הזה.

ועכשיו, כשהפכתם מומחים לענייני קציצות, כל שנותר לכם הוא להיכנס למטבח ולצלם לי את הסירים הטעימים שהכנתם! אני כאן, מחכה לתגובות שלכם, וכמובן שאשמח לענות על עוד שאלות בנושא.

אולי יעניין אותך גם

לא כדאי לפספס