בישול עם ילדים: כך תהפכו את הילדים למאסטר שף - מגזין שופרסל
דלג לתוכן העמוד (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2) דלג לתפריט (מקש קיצור 3) דלג לדף הבית (מקש קיצור 4)

כך תהפכו את הילדים למאסטר שף במטבח בעשרה צעדים קטנים

תמונה גרסת הדפסה

בישול עם ילדים: כך תהפכו את הילדים למאסטר שף

החופש הגדול בעיצומו, הזמן חומק מבין האצבעות, והנה עוד רגע כבר נתחיל לחשב את הימים עד לסיומו. יש מי שיצטערו על הזמן שעובר כל כך מהר, ויש מי שרק מייחל לו ומצפה לשגרה הברוכה.

כך או כך, לקטנים שלנו אין רגע דל. בין הקייטנות, לבילויים בבריכה, בים או בקניון הממוזג, בין חוויה אחת לאטרקציה אחרת, תמיד יישאר להם כוח לעוד איזו פעילות, וכשאנחנו כבר נופלים מהרגליים ומצביעים על הדרך החוצה, תמיד גם יימצא משהו שיחזיר אותם הביתה לא מרוצים. מוכר? בטוח.

בין כל הפעילויות הנהדרות שטומן בחובו החופש ומזג האוויר החם, תמיד כדאי לקחת איזה ערב אחד של מנוחה בבית. כזה שלא מצריך להיטלטל ממקום למקום עם ערימות של ציוד נלווה ושטרות מרשרשים, ואם יש משהו שילדים תמיד ישמחו לעשות בבית – זה להיכנס אתכם למטבח ולהכין יחד משהו טעים.

ואני לא מתכוונת לזה שאתם תבשלו ומדי פעם תתנו להם להוסיף כף קמח, אלא לכמה שעות של חוויה מתוכננת מראש שבה הם, הילדים, יהיו הכוכבים המרכזיים, ואתם רק היד המלווה והמכוונת.

תמונה של ילדה עם כובע טבחים

מוכנים להפוך את הקטנים שלכם למאסטר שף, ולו לכמה שעות בלבד? הנה כמה טיפים שיעזרו:

  1. עלעלו עם הילדים בספרי בישול ואפיה שיש לכם בבית ובחרו את המתכון המתאים. מתכון מתאים הוא כזה שאינו דורש יותר מדי שלבים מסובכים. רצוי משהו של עד חמישה מרכיבים ושכולל מספר פעולות פשוטות לביצוע. שיתוף הילדים בבחירת המתכון יחשוף אותם במקביל גם לשלל המתכונים המגוונים הקיימים בספר. הקדישו זמן להסביר להם על המתכונים השונים: מה הם מרכיבים, מה אופן ההכנה שלהם וכדומה.

  2. המתכון הנבחר חייב להיות משהו שהילדים ישמחו לאכול אחר כך. יום אפיה/בישול משותף וחוויתי הוא לא הזמן להתחיל חינוך מחדש בנושא מזון. זכרו – ככל שהתוצר המיועד יהיה אטרקטיבי יותר, כך שיתוף הפעולה שלהם יגבר.

  3. השקיעו בתפאורה שתהפוך את היום הזה לכייפי במיוחד: כיום ניתן לרכוש בחנויות החד פעמי ובעלויות פעוטות ממש, סינרים וכובעי טבח חד פעמיים שהילדים ישמחו לעבוד איתם וגם להצטלם, הכינו תפריט מקושט עם המנות שאתם הולכים להכין, בדקו שהילדים בגובה המתאים לעבודה מול משטח העבודה ובמידה ולא, זה הזמן להשקיע בשרפרף צבעוני באם עדיין אין לכם כזה.
    תמונה של זוג הורים עם זוג ילדים מבשלים יחד במטבח
  4. ערכו את הקניות עבור המתכונים שבחרתם, עם הילדים. הסבירו להם על המוצרים השונים שאתם רוכשים. בדרך הזו הילדים ייחשפו לתהליך היצירה מתחילתו ועד סופו, ויבינו שהצלחת המוגשת יום יום על שולחנם היא אינה דבר מובן מאליו אלא שלב אחרון בתהליך ארוך ומורכב. עצם הידיעה הזו תלמד אותם גם משהו על השקעה בתהליך, ועל סבלנות.

  5. יום אפיה ובישול עם ילדים אינו יום להקפיד על ניקיון המטבח. רצוי שהיום הנבחר יהיה יום לפני יום של ניקיון יסודי ולא אחריו כך שלא ירדו לכם שנים מהחיים על כל פירור שנופל על הרצפה. החליטו עם עצמכם מראש שאתם לא הולכים להשתגע על הלכלוך והבלאגן וברגע שתגיעו להחלטה הזו הכל כבר יהיה פשוט ונעים יותר. אם בכל זאת אתם רוצים להיות עם ולהרגיש בלי, רפדו את הרצפה בניילון נצמד. הילדים ישמחו גם לעשות את החלק הזה, ובתום העבודה פשוט קלפו את הניילון עם כל הלכלוכים ישר לפח!

  6. אם על ניקיון המטבח ביום הזה ניתן לוותר, דבר אחר הוא כשמדובר בניקיון האישי. לפני תחילת העבודה הסבירו לילדים את משמעות ההיגיינה, והקפידו לשטוף היטב את הידיים במים ובסבון. מים וסבון הם גם חלק חשוב בזמן ההכנות. הקפידו לשטוף ידיים במעבר חומרים שונים.
    תמונה של שלוש ילדות במטבח
  7. מעבר להכנת המתכון, החוויה המשותפת הזו יכולה להיות שיעור מעולה לקטנטנים עד כמה חשוב ללמוד מתמטיקה, ולתרגל שקילה ומדידה של כמויות החומרים. הראו להם את ההבדל בין משקל המוצר על ידי שקילתו במשקל מזון, לבין הנפח שלו בכוס מדידה, והסבירו להם את השוני.

  8. סמכו על הילדים שלכם ואל תחששו לתת להם לעשות פעולות שנראות לכם מסובכות כמו הפרדה בין חלבון לחלמון. הדרך הטובה ביותר לגרום להם להתאהב במה שהם עושים, היא לתת להם להבין שאין ממה לפחד. גם אם מנסים פעם אחת ולא הולך, אז מנסים שוב ושוב עד שמצליחים.

  9. כמבוגר האחראי, יש מספר דברים שהם בתחום אחריותכם: סכינים חדים, אש ותנור, הם מחוץ לתחום עבור הילדים. אם מוצרים מסוימים במתכון דורשים חיתוך אז כדאי שתכינו להם את המוצרים החתוכים מראש בקעריות, כך שהם ייגשו לעבודה למוצרים מוכנים וזמינים, ועדיין ירגישו שעשו הכל לבד. את הטיגון אם יש, או ההכנסה והוצאה מהתנור, עליכם לעשות בעצמכם.

  10. בתום ההכנות, כשריח נפלא מרחף באוויר, ערכו את השולחן יחד תוך כדי הסבר על הדרך הנכונה לערוך שולחן וצורת סידור הצלחות, הסכו"ם והכוסות. הניחו את התפריטים שהכנתם על כל צלחת והזמינו את כל הסועדים לארוחה. הילדים יחושו גאווה מרובה על חלקם בהכנות וגם למדו דבר או שניים לעתיד.

תמונה של קציצה עם צ'יפס וירקות מעוצבים בצורת פרצוף

וזכרו, גם אם לא יצמחו מהם שפים מהוללים, לפחות הרווחתם ערב טעים וכייפי עם המתוקים שלכם.

בהצלחה!

אולי יעניין אותך גם

לא כדאי לפספס