המדריך: איך מכינים בצק פריך? - מגזין שופרסל
דלג לתוכן העמוד (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2) דלג לתפריט (מקש קיצור 3) דלג לדף הבית (מקש קיצור 4)

המדריך: האם אתם יודעים להכין בצק פריך?

תמונה גרסת הדפסה

איך מכינים בצק פריך?

בצק פריך הוא מרכיב חשוב באוזני המן, המאפה הרשמי של חג פורים, ומשחק תפקיד חשוב בעולם האפייה. הוא יכול להפוך לבסיס לטארטים בעולם המתוק וקישים בעולם המלוח, אפשר לשים עליו ריבה ופירורי עוגיות לקבלת חיתוכיות, להפוך אותו לעוגיות ועוד. זה אחד הבצקים שכיף ליצור בבית, והנה טיפים להכנתו:

 

1. מכינים עם הידיים? מקפיאים ומגררים את החמאה

הטיפ הקטן הזה עושה הבדל גדול בתוצאה הסופית.ככל שהשומן נמצא בחתיכות יותר קטנות שמתחילים, ככה תהליך העיבוד שלו יותר מהיר ויעיל. לכן מקפיאים את החמאה כשעתיים או עד שהיא מוצקה, ואז מגררים אותה משל הייתה גבינה צהובה אל הקמח ומשם ממשיכים הלאה בהכנה.


2. לשים כמה שפחות

בניגוד לבצקי שמרים, בהם צריך ללוש ולעבד את הבצק זמן ממושך, בצק פריך, בוא אנחנו רוצים מרקם עדין ומתפורר, צריך כמה שפחות לישה כדי לצאת מוצלח. לכן, מערבבים את המצרכים עד שהם מתאחדים וזהו! המרקם של בצק פריך יהיה רך ולא קפיצי, בדיוק הפוך מבצק שמרים.


3. נותנים לבצק להתקרר ועובדים איתו כשהוא קר

 הבצק הפריך מבוסס על חמאה – שמבוססת בתורה על שומן רווי שמוצק בטמפרטורות קרות. כשמכינים את הבצק, לא משנה באיזה אופן, הוא מתחמם, החמאה מתחילה למוס ועשויה לדלוף החוצה מהבצק ולפגוע במרקם שלו. לכן חשוב מאוד לעבוד עם בצק קר. אם מכינים בצק פריך ביום קיץ חם, חשוב גם לעבוד בחדר ממוזג.
תמונה של כל המצרכים להכנת הבצק

תמונה של גירור החמאה אל הקמח

תמונה של עיבוד הקמח והחמאה לפירורים


4. מרדדים בין שני ניירות אפייה 

כדי לחסוך כאבי ראש של קימוח והידבקויות, אני אוהב להניח את הבצק בין שני ניירות אפייה ובינם לרדדו עם מערוך לעובי הרצוי לכל מתכון.


5. תוספות שמשדרגות:

לבצק פריך חום מוסיפים כפית אבקת קקאו. ניתן גם לשלב מעט תמצית וניל, תבלינים שאוהבים כמו קינמון או אגוז מוסקט, ולאמיצים שביניכם: פלפל שחור!


6. ידידותי להקפאה

אין שום בעייה להקפיא בצק פריך. הוא נשמר במקפיא שלושה חודשים, כדאי לרדד אותו מעט ולעטוף בניילון נצמד לפני ההקפאה.
תמונה של הוספת החלמון לאחר העיבוד לפירוריםתמונה של בצק רך שנשאר בו שקע לאחר לחיצהתמונה של בצק שמוכן לאחר קירור קצר

 

מתכון לבצק פריך

מספיק ל 15-20 אוזני המן (באיזה מילוי שבא לכם) או לתבנית תנור גדולה

מצרכים:

  • כוס ורבע (175 גרם) קמח
  • 100 גרם חמאה קרה
  • 1 חלמון ביצה
  • 3 כפות סוכר (לבצק עבור מאפה מלוח מורידים את הסוכר)
  • קורט מלח
  • 3 כפות מים קרים

 

אופן הכנה:

במעבד מזון:

  1. חותכים את החמאה לקוביות בגודל ס“מ בערך.
  2. בקערת מעבד מזון שמים את הקמח, החמאה, הסוכר החלמון והמלח.
  3. מפעילים בפולסים עד לקבלת תערובת פירורית.
  4. מוסיפים את המים בהדרגה תוך כדי עיבוד, כף אחרי כף, עד שנוצר בצק.


עם הידיים:

  1. שמים את החמאה בפריזר כשעתיים או למשך הלילה – עד שהיא קפואה וקשה.
  2. שמים בקערה את הסוכר, הקמח והמלח ומערבבים.
  3. מגררים את החמאה על צד גס של פומפיה אל המצרכים היבשים. בעזרת הידיים מעבדים הכל בעדינות כדקה עד שנוצרת תערובת פירורית.
  4. מוסיפים את החלמון ומערבבים בעדינות. מוסיפים את המים בהדרגה ומעבדים עד שהחומרים מתאחדים לבצק.

 

אחרי ההכנה (בשתי האופנים):

מוציאים את הבצק מהקערה ומשטחים לצורת דיסקית, עוטפים בניילון נצמד ומקררים לשעה במקרר.

מכאן אפשר להכין מהבצק מה שרוצים: אוזני המן, תחתיות לטארט, עוגיות פריכות ועוד.

 

צילומים: אסף אמברם

אולי יעניין אותך גם

לא כדאי לפספס