דלג לתוכן העמוד (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2) דלג לתפריט (מקש קיצור 3) דלג לדף הבית (מקש קיצור 4)

פאי, קיש ומה שביניהם

תמונה גרסת הדפסה

פאי, קיש ומה שביניהם

מה ההבדל בין קיש לפאי ואיך ניתן להכין אותם בקלות ובמהירות?

אין כמעט בית בישראל שלא הונחה על שולחנו תבנית של פאי או קיש במהלך ארוחות משפחתיות או ארוחות חג.

הפאי והקיש עשויים בדרך כלל מבצק פריך, העוטף או מאגד בתוכו מלית.

אז מהו ההבדל בין פאי לקיש? בעיקר בצורה

הקיש מגיע אלינו מצרפת והוא בעצם פשטידה שתחתיתה עשויה מבצק פריך והמלית נאפית מעל. לעתים שתיהן נאפות יחד ולעתים ישנם מתכונים הדורשים "אפייה עיוורת", אפייה שבה אופים חלקית את הבצק ואז מוסיפים לו את המלית.

אפייה עיוורת - משום שבעת האפייה החלקית אנו מכסים את הבצק בנייר אפייה ועליו משקולת כלשהיא (בדרך כלל קטניות) מה שגורם לבצק להיאפות בצורה אחידה, אך איננו רואים את דרגת האפייה שלו.

הקיש משמש בעיקר למאפים מלוחים, וישנם שילובים נפוצים של גבינות וירקות כגון בצלים, כרישה, זוקיני ופטריות. ישנם גם מאפי קיש העשויים עם בשרים שונים.

הפאי לעומתו הגיע אלינו מאנגלייה ואינו עשוי רק מבצק פריך, ישנם סוגי פאי העשויים מבצק עלים ואף שמרים.

הפאי מגיע הכמה גרסאות חלקן מתוקות וחלקן מלוחות ומתהדר בסגנונות אפייה שונים, ישנן סוגי פאי הנאפים "סגורים" עם מכסה – תוספת בצק מעל המאפה שמקנה לו צורה סגורה, ישנם סוגי קליעות של בצק מעל הפאי וישנם סוגי פאי המגיעים עם קישוט בצק מסביב למסגרת.

האמריקאים אימצו את הפאי מזה שנים והפאי הנפוץ שמככב בסרטים רבים ("חלף עם הרוח", למשל), הוא פאי התפוחים העשוי מבצק פריך, תפוחים עם קינמון וסוכר ובצק פריך שסוגר את כל המאפה ובדרך כלל בצורתו הקלאסית - צורת הקליעה של "שתי וערב".

טיפים לאפיית קיש או פאי

  • כיום קיימים בשוק בצקים פריכים נהדרים מוכנים, למי שרוצה לקצר תהליכי אפייה. שימו לב, חלק מהם מגיעים בשתי גרסאות – בצק פריך למאפים מלוחים ובצק פריך למאפים מתוקים.
  • כשמכינים בצק פריך מומלץ לא ללוש אותו יותר מדי על מנת לא לפתח רשת גלוטן ולשמור על פריכותו.
  • בעת האפייה העיוורת יש להניח על הבצק נייר אפייה ועליו משקולת מקטניות כגון חומוס או שעועית - פיזור הקטניות בצורה אחיה על הנייר ימנעו מהבצק מלאבד את צורתו בעת האפייה.
  • לאחר הנחת הבצק בתבנית, עוד לפני האפייה, יש להעביר את התבנית למקרר לצינון הבצק, דבר שגם ישמור על צורת הבצק לאחר האפייה.
  • עבדו במקום קריר. אם החלטתם להשתמש בבצק פריך, מומלץ לעבוד בסביבת עבודה קרירה על מנת שתוכלו להתנהל עם הבצק בצורה נוחה וקלה.
  • ניתן להכין את הבצק מראש, לאפות אותו ואז להקפיא את התבנית עד לשימוש.

ויש גם מתכונים:

>> קיש פטריות

>> קיש תרד וגבינות

 

אולי יעניין אותך גם

לא כדאי לפספס