דלג לתוכן העמוד (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2) דלג לתפריט (מקש קיצור 3) דלג לדף הבית (מקש קיצור 4)

אפייה – לא רק בתנור

תמונה גרסת הדפסה

אפייה – לא רק בתנור

ברחבי העולם קיימות טכניקות שונות לאפייה מלבד התנור המוכר והידוע. יצאנו לסיבוב קטן מסביב לעולם.

לכל מדינה ולכל עדה יש את המאכלים שאופיינים לה וכך גם בעולם האפייה - כל עדה מתהדרת במאפים השמורים רק לה, ולכל עדה יש טכניקות אפייה שונות חלקן נפוצות יותר וחלקן ייחודיות רק למאכל ספציפי.

הנה כמה דוגמאות לסוגי אפייה שונים ממקומות שונים בעולם.

סאג'

סאג' הוא משטח מתכת קמור שמונח על מקור חום כלשהו – גחלים או גז. על הסאג' מכינים, בין השאר, פיתה דרוזית - פיתה דקיקה כמו נייר ורחבה מאוד, בדרך כלל ללא שמרים, הנאפית בשיטה של פתיחת הבצק על כרית עד ליצירת עלה דק והנחתו על סאג' חם מאוד.

טאבון

טאבון הוא בעצם תנור. במקור הוא היה עשוי מחימר, אבל כיום הטאבונים עשויים מאבן או ממתכת. המבנה המיוחד שלו שומר על החום, ולכן הוא היה פופולרי במקומות שבהם לא היו הרבה עצים.

הטאבון מגיע לחום גבוה מאוד של מעל 400 מעלות והוא נמצא בשימוש של ארצות ועדות שונות:

האיטלקים מכינים בו פיצות, קלצונה ופוקאצ'ות; הבוכרים והגרוזינים אופים בטאבון את הלחם השטוח שלהם; המרוקאים מכינים בו את לחם הפרנה, אותו לחם רך ושטוח הנאפה על חלוקי נחל המצפים טאבון גחלים והיום גם בסיר גריל חשמלי לשימוש ביתי.

מחבת

עדות ומדינות רבות משתמשות במחבת לאפיית הלחמים שלהן או במשטח מתכת שטוח דמוי מחבת המונח על האש.

אצל הסינים זהו מאפה הבינג, מאפה שטוח ודק המנוקד בתוספות שונות; ההודים מכינים במחבת את הנאן, לחם שטוח הנאפה בטנדורי או מחבת ביתית והאלו פראטה, לחם הודי שטוח עם מלית דקיקה בתוכו; התימנים אופים את המלוואח על מחבת משומנת היטב ואת הסבאיה על מעין מגש מתכת הנקרא "צחן" (אבל אפשר גם במחבת רגילה או אפילו בתבנית, כמו במתכון הזה).

סיר

נישאר בתימן. את הג'חנון והקובנה הידועים והאהובים אופים בסיר אפייה מיוחד השומר על המאפה ומקנה לו צבע מגרה ורכות בעת האפייה.

האסייתים "אופים", או יותר נכון מאדים, את לחמניות הבאן בסיר אידוי מיוחד המונח מעל סיר נוסף עם מים חמים. הלחמניות נאפות על ידי חום האדים, מה שנותן לחמנייה רכה מאוד ששומרת על צבעה הלבן גם לאחר האפייה.

ישנם מאפים הדורשים טמפרטורת אפייה גבוהה מאוד, כגון פיתות. בשבילם ניתן להשתמש בסיר גריל, שהופך את המשימה הזאת לקלה מאוד. הוא נמכר בשווקים, מחירו לא אמור לעלות מעל 100 שקל, הוא משמש לאפייה ביתית ונותן תוצאה נהדרת של פיתות, פיצות קטנות ולחמי הפרנה המסורתיים, שבמקור נאפו בעיקר בטאבון עם חלוקי נחל.

ויש לנו כמה מתכונים:

>> לחמניות באן מאודות עם פילה בורי קריספי

>> לחם פרנה במילוי גבינות

>> אלו פראטה – לחם הודי מסורתי

אולי יעניין אותך גם

לא כדאי לפספס

סובלת מנשירה? תאכלי משהו

או: עוד סיבה לא לעשות דיאטה קיצונית

חוסרים תזונתיים הם אחת הסיבות לנשירת שיער. אז מה שווה אם ירדת בזמן קצר עשרה קילו אם זה בא גם עם הידלדלות השיער? בנוסף יש להקפיד על צריכה מספקת של חלבון.